Headerbild

Kategorier

Vad händer på båtupplaget och båthamnen?

2011-04-19 i Allmänt

Prenumerera via:

RSS

Så här är läget just nu angående vår båthamn och båtupplag

Information från båtupplagsgruppen

 
Piteå Kommun har utsett David Sundström som kontaktperson/förhandlingspart i frågan om båtupplag och hamn. Han är projektledare för Bondökanalsprojektet.

Enligt David är båtupplagsflyttningen helt beroende av när man får tillstånd av Miljödomstolen, för de 330 vindkraftverken i Markbygden. Enercon har villkorat bygget av betongfabriken till att detta tillstånd skall vara klart. Inga direkta förhandlingar har skett mellan Enercon och kommunen, men av de förslag som kommunen gett så vill Enercon bygga fabriken på skräptippen, trots att kommunen förordar "Grängestomten".
Då dessa förhandlingar är klara blir det dags att hitta en lösning för framtida båtupplag. Vi har i samtalen hittills fått positiva reaktioner på vårat förslag att flytta båtupplaget till området vid Cabinord. David tror att det inte blir någon förändring med båtupplaget nästa vinter.

När det gäller Haraholmbåthamnen blir det inga förändringar i sommar. Dock så har Piteå Hamn sökt finansiering om förlängning av hamnen och om det ordnar sig och Enercon skall bygga fabriken, så kan förlängningen påbörjas rätt snart, vilket kommer att påverka vår småbåtshamn. Bondökanalsprojektet ligger som ärende hos Miljödomstolen. Länsstyrelsens miljöenhet har meddelat kommunen att de ej får göra någon planläggning under tiden som domstolen handlägger ärendet och David säger att handläggningstiden brukar vara 7-8 mån. EU pengarna måste vara förbrukade 2013-12-31 vilket gör att det blir bråttom efter domstolens beslut. När man kommer igång med detaljplaneringen av projektet har David lovat att PSS kommer att få delta i arbetet, för att det skall bli en funktionsduglig hamn. Blir Bondökanalen försenat, samtidigt som kajförlängningen påbörjas, så kan det innebära bekymmer sommaren 2012, så tillvida att vi står utan en bra hamn. David är medvetna om våra specifika behov, med tillräckligt djup i hamnen och menar att kommunen åtminstone har ett moraliskt åtagande att hjälpa till med att hitta en lösning.

Just nu känns det som en massa öppna frågor, men risken är att det kommer att gå fort när svaren kommer.


Adress

Piteå SS - Segling Hamptjärnsvägen 100 94640 Svensbyn

Kontakt

rannaes@icloud.com

Drivs med KlubbenOnline

Logga in

Årets viktiga datum (klicka på vimpeln)