Headerbild

Kategorier

Nytt läge för väntbryggan vid Bondökanalens södra utlopp

2024-03-05 i Allmänt

Prenumerera via:

RSS

Väntbryggan vid Bondökanalens södra sida byts ut och flyttas närmare bron. Den nya bryggan ska vara på plats inför kommande säsong.

Bondökanalens södra utlopp i Sikörviken är utsatt för väder och vind. Vid sydliga vindar rullar det in rätt mycket sjö. Piteå kommun placerade en brygga för båtar som väntar på broöppning en bit ut på den södra piren och fick problem med både brygga och landfästen.

Väntbryggan flyttas närmare bron och kommer att ligga vid böjen på piren innanför gröna pricken som flyttas några meter.

Den bryggan har genom gungat rätt ordentligt, slitit sig och till slut gjort sitt. Frånvaron av bryggan har vållat en del bekymmer för segelsällskapets medlemmar. Det är bra att kunna komma undan vågorna om broöppningen drar ut på tiden.

Piteå kommuns skärgårdsansvarige Ulf Forsberg har nu skaffat en ny brygga och planerar lägga den på ett mindre utsatt ställe. Den flyttas in närmare bron där vattnet är lugnare.

- Djupet är bra, det ska inte vara några problem, säger Ulf Forsberg.

Ulf Forsberg jobbar med nya väntbryggan som ska vara på plats inför säsongen.

Det har funnits önskemål om att montera väntbryggan på samma sida av kanalen som manöverskåpet till öppningsbara bron. Men det går inte.

- Det är för väderutsatt, säger Ulf Forsberg.

Arbetet med den nya väntbryggan drar igång i maj. Piteå kommun ska ut med en grävmaskin och flytta bryggfundamenten. Bryggan ligger upplagd på Haraholmens hamnområde och där återstår en del arbete med fästen och liknande innan den lyfts i sjön.

- Om allt går som planerat är bryggan på plats inför säsongen, säger Ulf Forsberg.

Bryggan i sig är i bra skick trots några år på nacken. Den är stabil och ungefär samma storlek på bryggorna segelsällskapet har vid Jävre-Sandholmen.

Bengt Larsson

Adress

Piteå SS - Segling Hamptjärnsvägen 100 94640 Svensbyn

Kontakt

rannaes@icloud.com

Drivs med KlubbenOnline

Logga in

Årets viktiga datum (klicka på vimpeln)