Headerbild

Kategorier

Begränsad framkomlighet vid Bondön när nya tuben transporteras

2024-09-24 i Allmänt

Prenumerera via:

RSS

Nu påbörjas arbetet att bogsera och montera nya tuben för processvattnet från Smurfit. Det för med sig problem att ta sig fram med båt vid norra farleden till Bondö Marina.

Onsdag 25 september från morgonen börjar arbetet och kommer att ta runt 8-10 dagar om allt går enligt plan.

Under denna tid kommer framkomligheten med båt att vara begränsad. Det handlar om upp till kilometerlånga rör som ska bogseras från Bondö Marina till Vargödraget utanför Svartnäsudden.

– Det kan bli stökigt och jag rekommenderar alla att undvika dessa vatten under tiden arbetet pågår, säger Piteå kommuns skärgårdsansvarige Ulf Forsberg till Pss hemsida.

Smurfit har genom sina undeentreprenörer jobbat med den nya tuben vid Bondökanalen under hela sommaren och nu är det landbaserade arbetet klart. Tuben ska ersätta den gamla och ligga på i princip samma plats.

I korthet ska rören nu sakta dras ut till vatten och förses med vikter. Det kan ta upp till en halvtimme att få ut och vikta 15-20 meter rör. Första rördelen monteras till drygt 900 meters längd och bogseras på plats. Andra rördelen blir nästan lika lång.

De monteras ihop på plats, vattenfylls och läggs på botten intill den gamla tuben.

Det är med andra ord stökigt i vattnen norr om Bondö Marina ett par veckor framåt. Entreprenörerna räknar med 8-10 dygn om allt går bra.

Adress

Piteå SS - Segling Hamptjärnsvägen 100 94640 Svensbyn

Kontakt

pitea.segelsallskap@outlook.com

Drivs med KlubbenOnline

Logga in

Årets viktiga datum (klicka på vimpeln)